IInspirace a Tipy na rodinnou zábavu
obrázek spokojené rodiny
MENU

veselé výlety, zábavná dovolená, rodinné hry a úžasné zážitky pro děti i rodiče

Přejít na obsah

Jen kousek za Prahu za přírodními krásami a úchvatnými výhledy do údolí řeky Sázavy

rodinnazabava.cz
Vytvořil v Tipy na výlety a dovolenou ·

Přinášíme vám tip na krásný rodinný výlet, který vás zavede na nejkrásnější místa Sázavy a Posázaví v okrese Praha západ. Výlet se dá podnikat na jaře, v létě, na podzim i v zimě. V každém období má své specifické kouzlo.

My jsme tato kouzelná místa prošli v červnu 2020 začátkem léta a nafotili. Procházka Posázavskou stezkou byla nádherná a poklidná bez davu lidí. Otevřené pohledy z vrcholů zalesněných skal do údolí na řeku Sázavu a Vltavu byly dechberoucí a objevování trosek středověkých sídel bylo fascinující. Zprvu bylo krásné slunečné počasí a později se zatáhlo a malinko sprchlo, ale i tak to byl úžasný výlet plný zážitků.


© Foto autor článku

Na místo se dostanete autem i vlakem, z kterého vystoupíte v Kamenném Přívoze. Půjdete přes most po červené značce, tzv. Posázavské stezce, která patří k nejatraktivnějším úsekům pro pěší turistiku v okolí Prahy.

My jsem jeli z Prahy autem, takže jsme si udělali zastávku i u unikátního kamenného mostu u Žampachu, po kterém jezdí posázavský Pacifik. Tento viadukt patří k nejvyšším kamenným železničním mostům ve střední Evropě.

© Foto autor článku

Od mostu jsme se přesunuli do obce Rakousy, kde jsme nechali auto a vyrazili za přírodními krásami.
Posázavskou stezku jsme neprošli kvůli počasí od začátku do konce, Vynechali jsme bohužel Hostěradické vodopády. První vyhlídka se nám otevřela na Žampašský most, na který jsme se byli podívat hned na začátku výletu.


© Foto autor článku

Pokračujeme lesní cestou lemovanou skalními útvary, zurčícím potokem a jdeme po schodišti vytesaném do skály. Občas mineme romantický srub nebo lesní chatku.


© Foto autor článku


© Foto autor článku

Přicházíme k Raisově vyhlídce v obci Hradištko, kde se nám naskytl překrásný i když v tuto dobu již dost zarostlý výhled na zelené kopce a řeku Sázavu. U vyhlídky je piknikový přístřešek, kde si můžete udělat pauzu na občerstvení a pohodlně si odpočinout.


© Foto autor článku

Kousek od vyhlídky mimo cestu, se nachází Třebsínský vodopád, který jsme nehledali, neboť jsme se rozhodli vrátit se zpět k autu, a zajet na Sekanku s naučnou stezkou a vyhlídkou na soutok řek Vltavy se Sázavou. Auto jsme nechali u chatové osady v ulici k Sekance a vydali se objevovat historické i přírodní krásy.


© Foto autor článku

Procházíme zaniklým středověkým sídlištěm se zbytky sklepení a přicházíme na vyhlídku s pohledem na ostrov, na kterém se nacházejí pozůstatky kláštera.


© Foto autor článku

Na závěr přicházíme na vyhlídku Orlí hnízdo, kde nás čekal ohromující výhled na soutok řek Sázavy vpravo a Vltavy vlevo. Na tento pohled jsme se těšili nejvíce.


© Foto autor článku

Náš zážitkový výlet skončil pohledem nejen na soutok řek Vltavy se Sázavou, ale i na obrovského brouka roháče (samici), který nám zkřížil cestu při odchodu z vyhlídky. Je to krásný brouk, který patří mezi největší brouky v Evropě, s délkou těla vetší než krabička od zápalek.


© Foto autor článku

TIP NA UBYTOVÁNÍ:
Pokud nejste z Prahy nebo bydlíte v Praze, ale rádi byste v těchto krásných místech strávili více dní, pak se můžete ubytovat třeba v Jílovém u Prahy, které je obklopeno lesy, kam si můžete zajít na houby nebo navštívit zdejší muzeum. Okolí Sázavy nabízí řadu turistických atrakcí, které stojí za vidění. O ubytování v Posázaví není nouze, rozhodně si vyberete dle svých přestav chatu, chalupu, apartmán, penzion, hotel či chatku v kempu na víkend nebo celou dovolenou.




POMOCNÍCI S VÝLETEM:
Podívat se můžete zde do mapy, kde je vyznačena Posázavská stezka a všechny vyhlídky i vodopády.

Posázavská stezka

Sekanka




Bez komentářů


Návrat na obsah