IInspirace a Tipy na rodinnou zábavu
obrázek spokojené rodiny
MENU

veselé výlety, zábavná dovolená, rodinné hry a úžasné zážitky pro děti i rodiče

Přejít na obsah

Cestování s dětmi letadlem aneb tipy na bezproblémový let s dítětem

rodinnazabava.cz
Vytvořil v Zajímavosti ·
Tags: letletadlemleteckycestovanidětmidítětem




Chystáte se cestovat letadlem s dětmi či s malým dítětem a máte obavy z průběhu letu? Nevíte, co vše si s sebou můžete vzít na palubu? Děláte si starosti, jak bude vaše děcko snášet let, nebo se bojíte, že bude plakat a rušit tím ostatní spolucestující, kteří mohou být i nepříjemní?

Nebojte se, letecká společnost British Airways má pro vás 10 tipů jak zvládnout let s dítětem a jak učinit cestu letadlem co nejpříjemnější pro děti i rodiče...


Známe to všichni. Jedním z nejstresovějších momentů pro rodiče s malými dětmi je cesta letadlem. Stejně tak je ovšem létání náročné i pro dítě samotné. Jak nejlépe přestát cestování v oblacích s malou ratolestí vám poradíme na následujících řádcích. Desatero pro všechny cestovatele s dětmi připravil Petr Duchek, obchodní ředitel British Airways pro Českou republiku, Polsko a Slovensko, sám hrdý otec dvou dětí.

1
. Na průběh cesty s malým dítětem je třeba myslet již při rezervaci a pořízení letenky, kdy je nezbytné do rezervačního systému letecké společnosti zadat údaje o spolucestujícím malém pasažérovi, společně s veškerými požadavky na servis s tím spojeným. Důležité je vědět, že při přepravě letadlem se děti rozdělují do dvou skupin, na novorozence, tzv. infants ( ve věku 0 – 2 roky) a děti (ve věku 2 – 12 let). Novorozenci standardně cestující bez nároku na vlastní sedadlo, děti ovšem vlastní sedačku mít musejí.

2. Dalším úskalím může být balení zavazadel. Budu mít dostatek prostoru na speciální dětskou stravu? Kam zabalím pleny na týdenní pobyt u moře? „Pro cestující je důležité, zjistit si dopředu limity pro odbavovaná i kabinová zavazadla poskytované jednotlivými leteckými společnostmi,“ říká Petr Duchek z českého zastoupení British Airways. Ty se totiž mohou výrazně lišit. „ Například u British Airways má novorozenec i dítě nárok na stejný počet a hmotnost zavazadel, jako dospělý cestující, což dává dostatek prostoru pro veškeré vybavení, které bude dítě během cesty potřebovat – přes plínky, vlhčené ubrousky, dudlíky, lahvičky až po hračky a knížky, které zabaví dítě během letu,“ dodává Petr Duchek.



3. Další problém vyvstává rodičům s přepravou kočárku. „U tradičních leteckých společností je přeprava kočárku zdarma, cestující neplatí nic navíc. S kočárkem procházíte bezpečnostní kontrolou a odcházíte s ním až k samotnému vchodu do letadla, kde vám teprve bude odebrán a uložen do zavazadlového prostoru,“ vysvětluje Petr Duchek z British Airways. Ihned po přistání je cestujícím kočárek při výstupu z letadla palubním personálem vydán.

4
. Další komplikací při cestování s dítětem může být velikost sedačky, která je pro malého pasažéra zkrátka příliš velká. „British Airways umožňuje cestujícím využít vlastních autosedaček. Ty je možné vzít si s sebou na palubu. Ovšem pozor, musejí splňovat předem specifikovaná kritéria, která se cestující dozvědí například na stránkách www.ba.com,“ upozorňuje Petr Duchek ze společnosti British Airways. V každém případě, doporučujeme poradit se buď s cestovní kanceláří, která vám letenky prodala, či přímo s leteckou společností.

5
. Pokud jde o stravu pro malé dítě, můžete si s sebou na palubu vzít tolik jídla a pití, kolik budete potřebovat, tedy včetně tekutin. Ale pozor. S přepravou tekutin v kabině letadla to není tak jednoduché, jak všichni víme. Je nutné mít vše v uzavíratelných nádobách, jelikož při letištní kontrole budete požádáni, abyste vy, či vaše díte veškeré tekutiny či pyré ochutnali. Pokud jde o lety British Airways, mléko či jídlo pro vaše dítě vám naše posádky na palubě letadla na požádání ohřejí.

6
. Dalším velkým problémem v letadle může být přebalování. Zde opět záleží, jak jsou letadla dané letecké společnosti vybavena. Obecně platí, že v tradičních leteckých společnostech jsou vybaveni o něco lépe, než v nízkonákladových aerolinkách. Například toalety na palubě letadel British Airways disponují přebalovacím pultem, což vám rozhodně ulehčí manipulaci při výměně plenek.

7
. Cestujete-li s novorozencem (do 10 kg) na dálkových letech, požádejte nebo si vyberte sedačku v první řadě. Tu si v tomto případě můžete zdarma rezervovat hned při koupi letenky nebo jako součást standardního on-line odbavení na internetu 24 hodin před odletem. První řada v dané kabině je v letadlech určených na dlouhé lety vyhrazena zpravidla právě pro cestující s dětmi. Je zde totiž prostor pro umístění malé vaničky, do které uložíte své dítě. I tu si můžete zarezervovat u British Airways zdarma hned při koupi letenky, nejpozději ale 24 hodin před odletem.

8
. Je-li vaše dítě větší a tedy schopné jíst pevnou stravu, je nutné se dopředu zamyslet nad otázkou stravování. Letecké společnosti zpravidla nabízejí na dlouhých letech zdarma speciální dětské menu, které je však třeba zarezervovat nejlépe již při koupi letenky, nejpozději pak 48 hodin před odletem, v případě British Airways například prostřednictvím internetových stránek www.ba.com.

9
. A nakonec skutečný oříšek a v podstatě na celé věci to nejdůležitější: jak zabavit dítě!? Co třeba film? „Na všech dálkových letech British Airways je cestujícím k dispozici tzv. AVOD systém, což v praxi znamená vlastní obrazovku se širokou nabídkou filmů a hudebních kanálů. K dispozici jsou také filmové kanály pro děti, které malé pasažéry během zdlouhavého letu spolehlivě zabaví. Doporučujeme tedy cestujícím, aby se při koupi letenky předem informovali o tom, zda letecká společnost disponuje zábavním programem pro děti. V případě British Airways si rodiče mohou před odletem zjistit nabídku programu a her na internetových stránkách společnosti www.ba.com,“ říká Petr Duchek z British Airways.



10
. Vezměte s sebou oblíbenou hračku vašeho dítěte, pohodlný polštář a vlastní deku. V letadle na dálkových letech sice deku a polštář dostanete, dítěti se však bude lépe usínat, pokud bude mít s sebou na palubě známé věci z domova.  

O British Airways
British Airways je největší britskou leteckou společností, která létá do více než 179 destinací po celém světě. Je jednou z pouhých 10 společností, jež létají do všech pěti obydlených kontinentů planety. Za více než 90 let přepravily aerolinky asi 1.2 miliard zákazníků a patří mezi elitní světové přepravce. Jako jedny z největších na světě přepraví za rok přibližně 40 milionů zákazníků. Operují na londýnském letišti Heathrow, na zdejším nejmodernějším terminálu T5, který mají k dispozici exkluzivně jen zákazníci British Airways a Iberia Airlines. V květnu 2013 vyhodnotila na základě výzkumu mezi 12 miliony cestujícími společnost Skytrax Terminál 5 jako nejlepší na světě. T5 také vyhrál cenu Nejlepší nákupní letištní prostor na světě.


V září 2013 obdržely britské aerolinky ocenění jako nejlepší aerolinie, nejlepší dopravce na krátké lety, nejlepší první třída, nejlepší věrnostní program a nejlepší letištní salónky na Heathrow. Ocenění si vysloužili na základě výsledků výzkumů mezi čtenáři časopisů ve Velké Británii.
Čeští zákazníci mohou služeb British Airways využít na lince z Prahy do Londýna, která je v rámci letního letového řádu platného od 29. dubna 2015 obsluhována až pětkrát denně v těchto odletových časech: Praha – Londýn: v 7:00, 11:15, 13:35, 17:15 a 20:15. Londýn – Praha: 7:30, 9:50, 13:25, 16:35 a 19:45. Více informací na www.ba.com.


Pro více informací kontaktujte:

Roman Pacvoň
roman@airside.cz
Tel.: +420 605 817 787

Zdroj:
Tisková zpráva - British Airways radí rodičům: 10 tipů jak zvládnout let s dítětem

reklama



Bez komentářů


Návrat na obsah