IInspirace a Tipy na rodinnou zábavu
obrázek spokojené rodiny
MENU

veselé výlety, zábavná dovolená, rodinné hry a úžasné zážitky pro děti i rodiče

Přejít na obsah

Udělejte z pečení vánočního cukroví zážitkovou zábavu pro Vaše děti

rodinnazabava.cz
Vytvořil v Zábava pro děti ·
Tags: pečemesdětmivánočnícukrovízábavnépečenízáabavaproděti


Vánoce jsou časem radostných úsměvů, rozzářených dětských očí, těšení se na dárky od Ježíška, a v neposlední řadě také úžasné atmosféry, která neodmyslitelně patří k Vánocům stejně jako vůně jehličí, punče, skořice a vánočního cukroví, které mnohem více chutná nám i dětem, když jsme ho napekli společnými silami.



Pečení domácího cukroví
patří tradičně k Vánocům, které se nezadržitelně blíží, tudíž nastává ten správný čas, začít s přípravou a pečením, aby se vánoční cukroví do Vánoc rozleželo a mělo tu správnou chuť a křehkost.


Advent a sním spojené pečení vánočního cukroví, můžete pojmout i zábavně, a do celého procesu zapojit své děti, pro které se stane společné pečení s maminkou nebo i s tatínkem či babičkou, báječnou zábavou a také tím nejkrásnějším zážitkem, který jim zůstane v paměti celý život. Navíc bude dětem cukroví, které vlastnoručně vyrobily více chutnat a také se budou moci pochlubit svým kamarádům a kamarádkám, jak jsou šikovní.




Jak začít

Nečekejte na všetečnou otázku své dcery nebo syna typu „mami
nko můžu ti pomáhat“, ale řekněte rovnou, „děti, mám pro vás radostnou zprávu, dnes budeme společně péci vánoční cukroví“. Jejich reakci si zajisté umíte představit. Vzhledem k tomu, že každé dítě touží po tom, aby mohlo mamince pomáhat v kuchyni při vaření, pečení a mytí nádobí (vzpomeňte si na své dětství), tak radost bude obrovská.

Samotná příprava a pečení bude pro děti velice zábavné a pro Vás více časově náročnější. Též je třeba se obrnit větší trpělivostí, když něco nepůjde nebo se pokazí. Výsledný efekt, který přinese radost oběma stranám – dětem i nám rodičům, však stojí za námahou i trpělivost. Navíc dětem přinese pečení nejen spoustu zábavy ve společnosti maminky, tatínka či babičky, ale i uvolnění po stresu ze školy či školky.  Zapojením dětí do procesu pečení také přispějete k jejich samostatnosti a rozvíjení motoriky.

Před pečením
vánočního cukroví

V průběhu přípravy i při samotném pečení cukroví s dětmi, je třeba přihlédnout k jejich věku a nechat je dělat jen takové činnosti, na které ve svém věku stačí. Zapojit děti do přípravy cukroví můžete již před samotným procesem pečení a to například nákupem potřebných surovin (pokud možno kvalitních). V den pečení mohou děti přichystat
náčiní a suroviny, s kterými budete společně pracovat – vejce, mouku, máslo, džem, cukr, mléko, med, oříšky, kokos, barevné sypání, čokoládu, vál, váleček, plechy, formičky, vykrajovátka, pečící papír, recepty…

Nyní když je vše nachystané, pošleme děti umýt ruce, sepnout vlasy skřipcem nebo gumičkou, nasadit dětskou kuchařskou zástěru případně i kuchařskou čepici a hurá do zábavného pečení.




Pečeme
vánoční cukroví

Samotný proces pečení cukroví s dětmi uděláme ještě mnohem veselejší a radostnější, když si společně u pečení zazpíváme vánoční koledy anebo si je pustíme jako hudební doprovod z CD.
Pokud nemáte ve své hudební sbírce vánoční koledy, nic není ztraceno, jelikož zde najdete ty nejkrásnější české vánoční koledy, při kterých půjde pečení vánočního cukroví skvěle od ruky. Těšit se můžete na koledu Půjdem spolu do Betléma, Narodil se Kristus Pán a dalších 27 vánočních koled.



Děti, které již umí číst, přečtou recept. V opačném případě přečte recept maminka, nebo ten kdo s dětmi peče. Po seznámení se s receptem či s více recepty, začneme
společně odvažovat a míchat, šlehat bílek, válet těsto, vykrajovat, dávat na plech, zdobit, mazat džemem či krémem, slepovat, strouhat a dělat zkrátka vše, co k pečení vánočního cukroví patří. Plechy s cukrovím vždy dává péci do trouby a následně vyndavá z trouby, nejstarší člen kuchařské party, tedy maminka, tatínek...



Při pečení, které doprovází nádherná vůně linoucí se celým domem, stále dohlížíme na děti a nikdy je nenecháváme bez dozoru. Samozřejmě našim malým kuchařům radíme, pomáháme a hlavně nešetříme chválou, neboť každá snaha dítěte má být následně odměněna.

A pokud jejich první výtvory nebudou zrovna výstavní, tak to vůbec nikomu vadit nebude, jelikož žádný učený z nebe nespadl. Důležité je, že bude cukroví všem chutnat :-)



Bezpečnost při pečení


Důležité je také hledět při pečení na bezpečnost dětí. Je třeba hlídat, aby se děti nespálily o troubu, nesáhly do vroucí vody v hrnci nebo hrnec na sebe nevylily a aby nepřišly do styku s nožem a jinými ostrými nástroji.


K tomuto účelu se báječně hodí dětská kuchařská sada na vaření a pečení zn. Mastrad, která obsahuje bezpečné a zdravotně nezávadné pomůcky na pečení cukroví a vaření, přizpůsobené pro dětské ruce.



Pro bezpečné vykrajování
vánočního cukroví jsou také vynikající Delícia vykrajovátka s vánočními motivy - viz video níže, a silikonové formy na čokoládu, včelí úly a jiné vánoční plněné i neplněné cukroví, od českého výrobce Tescoma, jehož výrobky pro svou kvalitu, zdravotní nezávadnost a bezpečnost, patří mezi špičku ve svém oboru.






Užít si při pečení spoustu zábavy můžete také se silikonovým plátem Delimano, který si Vaše děti okamžitě zamilují nejen pro svou jednoduchost a perfektně upečené cukroví či úžasnou čokoládu, ale i pro krásné vánoční motivy, jež plát obsahuje: Santa, hvězdička, sněhulák, medvídek, vánoční stromeček, zvoneček, perníkový panáček, panenka.



Udělejte si s dětmi také veselé cukroví – nepečené vykulené vrány


Na vrány budete potřebovat tyto suroviny:

1/8 másla
malý sáček dětských piškotů
kakao
2 lžíce rumové tresti nebo pravého rumu

Suroviny na ozdobu:


Plátky nebo půlky mandlí
Čokoláda
Marcipán a cukrářské zdobení

Pracovní postup:
Práce pro maminku, případně tatínka či babičku

Rozdrťte piškoty válečkem nebo
je nastrouhejte či rozemelte. Podle chuti přidejte cukr a vmíchejte máslo. Ze směsí vypracujte těsto a vložte na chvíli do lednice (těsto se po odpočinutí nebude lepit). V případě, že chcete mít vrány tmavé, stačí do těsta přidat kakao.

Pracovní postup:
Práce pro naše malé pomocníky

Děti nyní mohou vytvářet z těsta vrány anebo i jiná zvířátka, třeba ježky, pejsky…. Fantazii se meze nekladou.


Z těsta začnou lžičkou vydlabávat kousky, z kterých vymodelují vrány či jiná zvířátka. Následně pomocí marcipánu a čokolády vytvoří vránám oči a kabátek jako peří. Plátky mandlí poslouží jako zobák a šošolka.
A je hotovo. Krásné vrány jsou na světě a čekají na spapání
:-)

Tento skvělý recept a mnoho dalších receptů
od Petra Šulce, najdete v e-kuchařce - Vánoční dobroty.



Po pečení

Jejda, to je ale nepořádek
. S tím si ovšem hravě poradíme a naše malé kuchtíky zapojíme i do mytí nádobí, utírání a také úklidu kuchyně, který zákonitě patří k pečení i vaření.

Sice nejde již o moc velkou zábavu, ale děti se tak naučí povinnostem.


TIP - pečte s dětmi zdravěji a nahraďte nezdravé suroviny za zdravější.

Na trhu se dnes objevují velice nekvalitní potraviny a suroviny, které nejsou vhodné pro naše děti ani pro nás samotné. Těmto nevhodným produktům, kterými jsou modifikované, barvené, chemicky konzervované potraviny, navíc prošpikované éčky a různými náhražkami namísto pravých surovin, se obloukem vyhýbejte.


Dobré je také vyměnit klasické suroviny
používané k výrobě cukroví, za kvalitnější, dietnější, hodnotnější a nejlépe v Bio kvalitě. Bio je jistota zdravotní nezávadnosti, vysoké kvality a mnohem lepší chuti a vůně.



Například jde o tyto suroviny:


Bílý cukr nahraďte melasou, neběleným cukrem, medem či ovocnými sirupy.

Bílou mouku vyměňte za žitnou nebo bezlepkovou mouku

Živočišné tuky nahraďte kvalitními rostlinnými tuky, případně jejich směsí.


Na polevu a do cukroví používejte pouze kvalitní čokoládu s vysokým obsahem kakaa, nejméně 70%.


Cukroví slepujte nejlépe marmeládou a džemem z vlastních zdrojů, případně z obchodu v BIO kvalitě s obsahem ovoce, které tam má opravdu být.


Nahraďte vanilku v podobě vanilkového cukru pravou vanilkou z vanilkového lusku, která báječně chutná a voní.


Do cukroví přidávejte ovesné vločky nebo otruby
. Sušené ovoce, které obsahuje hodně cukrů, vyměňte za čerstvé.



Zdroj fotografií:
wallcoo.net a vlastní databáze.
---------------------------------------------------------


Mohlo by se Vám také líbit

www.tchibo.cz





Bez komentářů


Návrat na obsah